Biomedicinski center za mikroskopijo

Biomedicinski center za mikroskopijo (BMCM) je vodilni raziskovalni center na področju biomedicinske mikroskopije v Sloveniji. Združujemo najsodobnejšo opremo in vrhunske strokovnjake na področju analize strukture in funkcije celic ter tkiv, tako in vitro kot tudi in vivo. Svojim uporabnikom nudimo specializirano tehnično, instrumentalno, ekspertno in informacijsko podporo. Center odlikuje izrazita interdisciplinarna usmerjenost. Poleg sodobnih elektronskih in optičnih mikroskopov imajo uporabniki na voljo tudi vse potrebne podporne laboratorije: laboratoriji za gojenje celičnih in tkivnih kultur, laboratorij za izdelavo nano-delcev ter laboratorij za mikrofluidične sisteme.

 

 Slika: elektronska tomografija fuziformnih vesiklov v urotelijskih celicah. A) Prerez sklada fuziformnih vesiklov s presevnim elektronskim mikroskopom. Dolžina črne črte predstavlja 50 nm. B) in C) 3D rekonstrukciji istega sklada vesiklov.

 

Povpraševanja in predolge za sodelovanje lahko naslovite na vodjo centra prof. dr. Petra Veraniča oz. na naslov ICB mf.uni-lj.si.

BMCM deluje v okviru Centra za elektronsko mikroskopijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter v okviru Mreže raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani in je delno financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, 1.1.20015 - 31.12.2020.