Centralna medicinska knjižnica

Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | Vprašajte nas | Facebook

Ponudba za: ŠtudenteInternational students | Zobozdravnike | Zdravnike

˙

DK CMK
Katalog CMK
E-revije CMK MF
Katalog učbenikov
PubMed
Ovid
EBSCO
COBISS
Biomedicina Slovenica
WOS
JCR
Slovar
RUL
DiKUL


Vpis brucev in podaljšanje članstva za študente višjih letnikov

Vpis 1. letnikov in izposoja učbenikov se bo pričela v ponedeljek, 1. oktobra 2018.

Ostali študenti lahko članstvo v cmk podaljšate kadarkoli, z veljavno nalepko za študijsko leto 2018/2019.


INTERNA MEDICINA, 5. izdaja

ZADNJO IZDAJO UČBENIKA SI ŽE LAHKO IZPOSODITE V CMK.

Iz predgovora k peti izdaji:

»Po sedmih letih je pred nami nova izdaja slovenske knjige Interna medicina. Ne samo zato, ker je prejšnja izdaja pošla, temveč predvsem zato, ker je interna medicina živa in razvijajoča se stroka. Znanja na področju interne medicine se hitro spreminjajo. Stalno se uvajajo nove diagnostične in terapevtske metode, nekatere pa se prenehajo uporabljati.
Uredniški odbor je pazil, da ne bi nastala knjiga, ki bi bila enciklopedija ali priročnik. Knjiga je napisana tako, da poudarja klinični pristop k bolniku.

Pri pisanju knjige smo upoštevali najprej slovenske in potem mednarodne smernice, ki so tudi navedene v učbeniku s povezavami do polnega dostopa na svetovnem spletu.
Knjigi je priložen DVD plošček, na katerem je celoten tekst ter dodatno slikovno, video in zvočno gradivo, poleg tega pa so nekatere obstoječe slike iz knjige na DVD ploščku dostopne v boljši kvaliteti in/ali barvi kot v knjigi.« ~Uredniški odbor


Novi podatki o faktorjih vpliva za leto 2017 v bazi JCR

V sistemu COBISS.SI so bili v bazo JCR dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2017 (Faktor vpliva (1994–2017). V bazo SNIP so dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2017 in ažurirani podatki za leti 2015 in 2016 (Faktor vpliva (1999–2017).


Izšel je nov učbenik Onkologija za študente medicine

Onkološki inštitut Ljubljana je izdal nov učbenik Onkologija, namenjen študentom obeh slovenskih medicinskih fakultet. Ponuja celovit vpogled v področje onkologije: od opredelitve obsega onkološke problematike in vzrokov za nastanek raka do zmožnosti moderne diagnostike in načel sodobnega zdravljenja posameznih vrst raka. Izdan je le v elektronski obliki, do njega pa lahko študentje in drugi zainteresirani dostopajo neomejeno in brezplačno prek spletnih strani kateder za onkologijo obeh slovenskih medicinskih fakultet ter Onkološkega inštituta v Ljubljani, od koder prihaja večina avtorjev.

Več o tem...Testiranje zbirke e-knjig ProQuest Health and Medicine

Obveščamo vas, da bo na naši fakulteti od 15. maja do 15. junija 2018 na voljo testiranje zbirke e-knjig ProQuest Health and Medicine. Zbirka vključuje več kot 12 tisoč e-knjig s področja zdravja in medicine priznanih založnikov, kot so Elsevier, Springer, Karger, Wiley, Thieme Medicine, Cambridge University Press, Sage in drugi. Knjige so na voljo za branje, prenos, označevanje in tiskanje.

Vabimo vas, da si vsebine zbirke e-knjig ProQuest’s Health and Medicine obdobju ogledate na povezavi https://ebookcentral.proquest.com/lib/uni-ljsi. Za prenos ali tiskanje vsebine je potrebno ustvariti račun (Create Account), pri čemer v polja vnesete elektronski naslov in določite poljubno osebno geslo. 


Objavljen je razpis za 48. Krkine nagrade

Študente programov na vseh treh študijskih stopnjah ter dijake gimnazij in srednjih šol naravoslovnih in zdravstvenih smeri Krka vabi, da se prijavite na razpis za 48. Krkine nagrade.

K sodelovanju vabijo vse, ki ste oziroma boste svoje raziskovalne naloge z znanstvenih področij, povezanih z raziskavami in razvojem, proizvodnjo, vrednotenjem in kakovostjo ter trženjem farmacevtskih surovin in zdravil, končali v obdobju od 1. julija 2017 do 30. junija 2018 ter jih prijavili in poslali prek spletne strani  do 6. julija 2018.

Več o tem...


Društvo študentov medicine Slovenije pri predsedniku g. Borutu Pahorju!

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predstavnice in predstavnike Sekcije za primarno pediatrijo, ki deluje v okviru Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva. Pogovor o problematiki cepljenja v Sloveniji je bil pripravljen ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja, ki bo potekal od 24. do 30. aprila pod globalnim geslom "Cepljenje deluje – za zaščito zdravja v vseh starostnih obdobjih".

Več o tem...


Preprečimo srčno-žilne dogodke. Ukrepajmo zdaj!

Bolezni srca in žilja so pri nas in v razvitem svetu glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti, preprečevanje njihovega razvoja pa eden od največjih zdravstvenih izzivov. Pri tem je ključno obvladovanje dejavnikov tveganja, kot sta zvišan krvni tlak in zvišan holesterol. Obstajajo jasni dokazi, da je vplivanje na dejavnike tveganja za aterosklerozo pri osebah, ki še nimajo klinično izražene bolezni, povezano z manjšim pojavljanjem srčno-žilnih zapletov, kot sta srčna in možganska kap. V številnih raziskavah na velikem številu prebivalcev je bilo nedvomno dokazano, da primarno preprečevanje bolj vpliva na zmanjšanje smrtnosti kot zdravljenje bolezni.

Med 19. in 21. aprilom je v Ljubljani potekal kongres EuroPrevent 2018, prvi strokovni dogodek pod okriljem Evropskega združenja za kardiologijo v Sloveniji. Naše glavno mesto je v tem času gostilo več kot 1200 strokovnjakov z vsega sveta. Glavna tema kongresa je bila: Z dokazi podprta preventiva bolezni srca in žilja. Vseživljenjsko prizadevanje. Krka se je na kongresu predstavila z razstavnim prostorom in satelitskim simpozijem, na katerem je okoli 400 strokovnjakov sodelovalo pri obravnavi izzivov, ki jih prinaša sočasno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in zvišanega holesterola.

Več o tem...


VABLJENI NA OGLED RAZSTAVE-  ZAMBIJA 2017

Čas odprave: februar, marec in april 2017

Kraj: Nangoma, Zambija

Člani: Ana Petek Bahar, Anja Vidmar, David Zupančič, Ester Petek, Miha Žibert

Nepozabna odprava v svet slonov, prekuhane vode, tropskih bolezni in glinenih hišk. Nangoma je na člane odprave pustila velik in nepozaben vtis, svoj pečat pa so tej vasici pustili tudi oni z vsem medicinskim materialom in pomočjo (tako denarno kot strokovno), ki so jo nudili majhni misijonski bolnišnici v osrčju Zambijskega podeželja.

Razstavo si lahko ogledate v prostorih CMK.Delo: Okoliščine odprav so drugačne, namen pa enak

Slovenski medicinci v Afriki so v svetovnem merilu še vedno posebnost. Na štiri stalne lokacije gre vsako leto od osem do deset ekip.
Več v Delu...


Slavnostna podelitev nagrade Mentor leta 2017

V društvu Mlada akademija letos že 9. leto zapored organizirajo podelitev nagrade Mentor leta, ki je namenjena najboljšim mentorjem doktorskih študentov. Na klic za vloge se je odzvalo 135 predlagateljev, od katerih je bilo veljavnih 124 nominacij. Predlaganih je bilo 94 različnih mentorjev.
Več o tem...


Testiranje zbirke JoVE  (The Journal of Visualized Experiments)

Obveščamo vas, da bo na naši fakulteti od 26. februarja do 31. marca 2018 na voljo testiranje podatkovne zbirke JoVE. Video zbirka vključuje 

posnetke znanstvenih poskusov vodilnih svetovnih laboratorijev, sestavljata pa jo JoVE Video Journal in JoVE Science Education Libaray. JoVE Video Journal je znanstvena revija z recenzentskim sistemom, ki jo indeksira tudi PubMed, JoVE Science Education Libaray pa vsebuje video zbirke, ki so namenjene podpori pri učenju.  V testnem obdobju bo omogočen dostop do celotne zbirke JoVE, ki med drugim vsebuje vsebine z naslednjih področij:

kemija | genetika | biokemija | razvojna biologija | imunologija in infekcije | bioinženiring | medicina | biologija | nevroznanost | raziskave raka

Vabimo vas, da si vsebine zbirke JoVEv testnem obdobju ogledate na povezavi www.jove.com.


CMK vabi na vadbo kundalini joge

Študente Medicinske fakultete vabimo na vadbo kundalini joge, ki bo potekala v tihi čitalnici CMK ob torkih in sredah od 17.30 do 19.00. Vadbo bo vodila Urša Mužič.

Prosili bi vas, v kolikor vas vadba zanima, da glasujete na tej povezavi, kateri dnevi (torki ali srede) bi vam bolj odgovarjali. Glede na večje število glasov bomo izbrali dan vadbe. Število udeležencev bo omejeno.

Za dodatne informacije se obrnite na igor.nekrep mf.uni-lj.si ali na 01/543 77 48. Več v priponki (pdf).


Novo naročene revije v CMK

V letu 2018 nudimo v CMK članom MF 9 novih revij. Dostop vam omogočajmo preko menija E-revije CMK MF. Dostop do člankov iz teh revij nudijo tudi ponudniki Ovid Medline, Ovid Embase in Pubmed v digitalni knjižnici oz. oddaljenem dostopu CMK.

Več o tem...


Dostop do zbirke Ovid Embase za člane MF

V letu 2018 nudimo novo zbirko izdajatelja Wolters Kluwer Ovid Embase, ki je biomedicinska in farmakološka zbirka. Zapisi so opemeljeni s citati in abstrakti, deskriptorji iz tezavra Emtree od leta 1974.

Več o tem...


Knjižne novosti cmk januar 2018

Izšle so Knjižne novosti cmk: januar 2018.

V predmetnem kazalu dokumenta navajamo področja, ki smo jih v preteklih mesecih obogatili z novimi publikacijami. Nove publikacije z osnovnimi podatki so razvrščene po področjih.

Vsaka publikacija ima identifikacijsko številko svojega zapisa v sistemu COBISS zapisano kot hiperpovezavo (COBISS.SI-ID 236679936). S klikom nanjo se povežete z zapisom v sistemu COBISS.SI:CMK, kjer si lahko ogledate dostopnost iskanega gradivav CMK. 

pripravila Ksenija Sikošek


RAZPIS ZA VPIS V MAGISTRSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME ZA ŠTUDIJSKO LETO 2018/2019

Datum objave: 01.02.2018 | Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vlada RS je sprejela sklep o soglasju k Razpisu za vpis v magistrske študijske programe Univerze v Ljubljani v študijskem letu 2018/2019. Celoten razpis je dostopen na tej povezavi.


RAZPIS ZA VPIS V DOKTORSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME ZA ŠTUDIJSKO LETO 2018/2019

Datum objave: 01.02.2018 | Kategorija: Aktualno na Univerzi

Objavljen je razpis za vpis v doktorske študijske programe za študijsko leto 2018/2019. Celotno besedilo razpisa je dostopno na tej povezavi.


DELO: Ko lažna sporočila izzovejo nepotreben napad

Sodobne biomedicinske raziskave so že razkrile številne poti in načine sporazumevanja med milijardami celic v zdravem človekovem organizmu in med boleznijo. Niso pa še jasni vsi mehanizmi, povezani z nastankom raka, njegovim širjenjem in odpornostjo rakavih celic. Pomemben prispevek k razumevanju teh procesov so dodali raziskovalci Kemijskega inštituta v Ljubljani z odkritjem, da zunajcelični vezikli, ki jih sproščajo rakave celice, vsebujejo signalni posrednik (MyD88), ki se lahko prenese v okoliške celice, jih aktivira in tako spreminja svoje okolje.

Več o tem v Delu...


Novosti v zbirki Access Medicine

Predstavljamo vam novosti v zbirki Access Medicine. Dostop do baze v mreži Medicinske fakultete poteka neposredno na www.accessmedicine.com ali preko Digitalne knjižnice CMK http://libguides.mf.uni-lj.si/dkcmk, izven Medicinske fakultete pa preko Oddaljenega dostopa.


DELO: Lahko bi odleteli kamorkoli, a so ostali doma

Maja Logar, Jurij Hanžel in Nejc Umek so mladi zdravniki, ki so jim odprta vsa vrata, a ostajajo z domačimi bolniki. Jurij je prišel na intervju naravnost iz gastroenterološke klinike UKC, Nejc izza študijske mize, Maja pa po ambulanti družinske medicine v kranjskem zdravstvenem domu. Trije zdravniki najmlajše generacije. Druži jih dejstvo, da so bili najboljši diplomanti ljubljanske medicinske fakultete zadnjih treh let in so zato dobitniki prestižne Oražnove nagrade. Kakšna bo nadaljnja pot najboljših slovenskih medicincev?

Več v intervjuju v Delu...


Krkini mladi dodiplomski in podiplomski nagrajenci

V farmacevtski družbi Krka so 13.10.2017 podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela skupaj 32 mladim raziskovalcem. Teme nalog so različne, seveda povezane s farmacijami in drugimi panogami: od kemije, medicine, biokemije, biotehnologije, mikrobiologije, veterine in drugih sorodnih ved. Skupaj so danes podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela 32 mladim raziskovalcem,  pet od njih je prejelo veliko Krkino nagrado za raziskovalno delo. Več o tem...


Ostanite član CMK tudi po končanem študiju

CMK vam je času študija na Medicinski fakulteti UL nudila kakovostno informacijsko podporo, tiskane in elektronske učbenike ter prijetne študijske prostore. Gradivo in storitve CMK so vam na voljo tudi v prihodnje, ko se boste kot mladi diplomanti zaposlili v zdravstvenih, raziskovalnih in podobnih ustanovah v Ljubljani in drugje po Sloveniji. Več o tem...


EndNote Site License za zaposlene in študente MF

Medicinska fakulteta je nabavila enoletno naročnino na program za urejanje referenc in citiranje EndNote Site License (http://endnote.com/), ki je namenjen vsem zaposlenim in študentom MF: naročnina vključuje program za osebni računalnik in nadgrajeno spletno verzijo v oblaku Thomson Reuters. 

Več o tem...


Elektronski učbeniki za študij anatomije, patofiziologije, patologije in farmakologije na MF sedaj v e-obliki

Centralna medicinska knjižnica je zagotovila elektronski dostop do najnovejših izdaj naslednjih priporočenih učbenikov:

Berne & Levy Physiology, 6. izdaja Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 13. izdaja Rang & Dale's Pharmacology, 8. izdaja Costanzo: Physiology, 5. izdaja Robbins Basic Pathology, 9. izdaja 

Dostop do e-knjig: V digitalni knjižnici CMK med e-viri za MF se v sklopu "E-knjige s celotnimi besedili" nahajajo povezave do omenjenih učbenikov. Za dostop od doma kliknite na ikono ključavnice () in vnesite geslo za oddaljeni dostop. Več informacij o atlasu Sobotta je na tej povezavi.


Prodaja učnega gradiva MF v CMK

Obveščamo vas, da lahko v CMK kupite nekatere učbenike, ki jih je izdala MF. Učno gradivo lahko kupite vsak dan od 8.00 do 15.00 v Fotokopirnici CMK (soba 12), popoldne pa, v času poslovanja knjižnice, na Oddelku za izposojo revij (soba 19).

Kliknite za seznam gradiv...


Spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini"

Odprti dostop (angleško Open Access) pomeni brezplačen in takojšen dostop do rezultatov javno financiranih raziskav. EU v svojem okvirnem programu Obzorje 2020 zahteva odprti dostop do vseh recenziranih objav iz financiranih projektov. Tudi slovenska Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020, ki je bila sprejeta septembra 2015, slovenskim raziskovalcem nalaga obveznost objave člankov v odprtem dostopu. V CMK smo za naše uporabnike pripravili spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini", ki vključuje temeljne informacije o odprtem dostopu. Veseli bomo vaših mnenj in predlogov pri gradnji vodiča.

Vodič najdete na spletni povezavi: http://uni-lj.beta.libguides.com/oa_biomedicina.

˙

˙

Poletni delovni čas CMK